När eleverna är utrustade med gratis datorer kan det kännas som ett slöseri med pengar att köpa avancerade räknare. Provdator har tillsammans med Katedralskolan i Lund utvecklat en one-stop-shop-lösning för skolor som är intresserade av denna besparing.

När det är prov studenterna ges ett USB-minne innan de startar upp dem. Detta USB-minne förhindrar studenter från att använda wifi-trådlöst nätverk och tillgång till datorns vanliga hårddisk. När datorn är startad ser eleverna tre ikoner på skärmen – den första är en enkel miniräknare, den andra en mer avancerad graf räknare och den sista är en ordbehandlare.

Laptop för användning vid undersökningarna.

Inga datakunskaper krävs av läraren. Tester kan delas ut på papper som vanligt, och studenter svar kan hämtas på papper. För användning av ordbehandlare, kan läraren placera ett dokument på USB-minnet, och eleven kan skriva hans eller hennes svar på USB-minnet, om så önskas.

Tillsammans med “skol-brandade” USB-minnen, levererar Provdator lättanvända och felsäkra USB-kopiatorer som kan hanteras av lärare eller vaktmästare, i stället för IT-avdelningen. Det är så enkelt som att sätta in ett master USB-minne + de USB minnen som master ska kopieras till och sedan trycka på en knapp. Bilden nedan visar en duplicering som kopierar 15 USB-minnen på mindre än fem minuter från ett masterminne januvia 50 mg.

USB duplicering med märkesvaror USB-minnen.

Normalt har en skola datorer av olika märken och modeller. Med vår lösning det spelar ingen roll – samma USB-minnet kan användas oberoende av vilken dator eleven har. Funktionaliteten testas på skolornas specifika datorer före leverans av systemet.

Test setup med Lenovo, HP och Fujitsi bärbara datorer.

Ytterligare information kan hittas i artikeln Provdatorkonceptet levereras till de fyra största gymnasieskolor i Lund och provdator.se.